11 Ocak 2013 Cuma

Bal Üretimi

Bal Üretimi
Bal , üretimi oldukça zahmetli bir gıda maddesidir. Bal üreticileri yani Arıcılar kaliteli ve saf Bal üretmek için arı kovanlarını uygun mevsim şartlarında , bol çiçekli , geniş arazilerde bulundurmak zorundadırlar. Bu geniş arazilerde hem zirai ilaç kullanılmamalıdır , hem de Bal üretimine uygun çiçek ve bitki çeşitliliğinin bulunması şarttır. Ayrıca mevsim şartları arıların çiçeklerden nektar toplayabilmeleri için uygun olmalıdır. Örneğin , çok sıcak , çok soğuk , aşırı yağmurlu veya fırtınalı havalarda arıların kovanlarından dışarı çıkması ve nektar toplamaları zorlaşmaktadır. Arı kovanlarının bakımları çok hassas bir şekilde günü gününe takip edilerek arıların hastalıklara ve dış etkenlere karşı korunması sağlanmalıdır. Arılar için de Bal üretimi bir o kadar zor olup ; 1 kilo Bal yapabilmek için 40 bin adet arının 6 milyon adet çiçeği dolaşması gerekir. Yarım kilo Bal yapabilmek için , bir kovan arının toplam 90 bin km kadar uçması gerekir.Her bir işçi arı hayatı boyunca sadece 1/12 çay kaşığı Bal yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder