17 Ocak 2013 Perşembe

DOĞAL BAL NASIL ANLAŞILIR?

DOĞAL BAL NASIL ANLAŞILIR?
Eskiden baldan anlayan insanlar bal alacakları zaman taze süzme bal alıyorlarsa, tahta bal kaşığını, bala daldırıp havaya çekerlermiş, bal ip gibi kopmadan akarsa şekersiz doğal bal, kesik kesik akarsa şekerli bal olarak bilirlermiş. Şekerli bal kaşıktan akarken, hiç uzamaz sürekli kesik kesik damlar. Fakat hakiki bal uzayarak akar.
bal donmuş (kristalize olmuş) halde ise; krem rengi görünümünde ve sertleşmiş kıvamda olmalıdır. Arzu edilirse, 45 dereceye kadar hafif ısıda, bir tencerenin içine oturtulan su dolu bir kasede bekletilerek (benmari usulü) eritilebilir. Balı koyduğunuz suyun 45 dereceyi geçmesin dememezin sebebi; balın 45 derece ve üzerindeki ısıya maruz kalması, genotoksik ve setetoksik zehirli madde ortaya çıkarıyor (bilimsel adıyla HMF). Buda şifa kaynağının zarara dönüşmesine sebep oluyor.
Balın vitaminlerinden faydalanmak için donmuş (kristalize olmuş) ve ısıl işlem görmemiş ballar tercih edilmeli. Yani balın içindeki polenleri ayrıştırılmamalı tamamen doğal olmalıdır.
Şekersiz doğal bal boğazı yakmaz, tadı da hafif ve hoştur, şeker varsa boğazda yanma hissedersiniz, tadı da dilinize garip gelebilir!
Doğal balda ağır ilaç kokusu olmaz, genelde çiçek veya bitkinin türüne göre kendine has hoş bir koku taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder