Çam Balı ile Çiçek Balı arasında ne fark vardır?
Çam Balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya kristalleşmeden uzun süre saklanabilmesidir. Rengi çiçek ballarından daha koyudur. Çam Balları çiçek Ballarına göre çok daha geç kristalleşir. Hatta bazı durumlarda bu Balların yıllarca kristalleşmediği görülür. Çam Balı, kristalleşmeye dayanıklılığı ve kristalleşmeyi önleyici özelliği ile gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına ve önemli ihracat potansiyeline sahiptir. Çam Ballarının duyusal özellikleri çiçek Ballarından farklıdır. Çam Balları kendilerine has özel bir kokuya, tada ve renge sahiptir. Çam Ballarının glikoz ve früktoz içeriği çiçek Ballarına göre daha düşüktür. Daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam Balları çiçek Ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral madde içerir. Çam Balı çok miktarda hif ve spor içermektedir ve bu hifler özellikle Türkiye ile Yunanistan'ın dışında hiçbir ülkenin orman Balında bulunmayan özelliktedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder