5 Şubat 2013 Salı

Gerçek Balla sahte Balı ayirmanin yolları

Gerçek Balla sahtesiniayirmanin yollari
Gerçek Bal, soguk ortamlarda Donar; sahte Bal Donmaz.
Gerçek Balin çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardir. Bali keserken, saklama kabini açip kapatirken bu koku daha yogun algilanir.
Gerçek Bal, glikozlu Bala göre daha koyu kivamdadir.
Gerçek Bal, serbet gibi asiri tatli degildir. Glikozlu Bal daha tatlidir. Bal agza alindiginda birkaç tür tat alinir. Yapay Ballarda düz, tek bir tat olur.
Ucuz Balda mutlaka seker ve türevi maddeler vardir.
Bazi üreticiler sekerden elde edilen ürüne, süzme çam Bali karistiriyor. Çam Bali ucuz oldugu için bu iste kullaniliyor.
Bali dolapta bekletme yöntemi dogru degildir. Yapisi itibariyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka olusur. Sonra kristallesir. Bal olmayan ürünler bu özelligi göstermez.
Ayni ölçek iki kaba tam süzülmüs gerçek Bal ve glikozlu Bal koyup agirliklarini karsilastirdiginizda, gerçek Bal çok daha agir gelir.
- Bal buzdolabinda Donuyorsa gerçektir.
- Balin kesafeti (yogunlugu) çok, akiskanligi sürekli olmalidir, kesik kesik akan Bal sahtedir. Çiçek Bali hizli, çam Bali ise daha yavas akar.
- Bir kasiga Bal koyup atese tuttugunuzda gerçek Bal oldukça akiskan olur, dayaniklidir geç yanar; glikoz Bali ise çabuk yanar ve kömürlesir.
- Buzdolabinda yaklasik bir ay bekleyen Balin krem ya da tereyag kivamina gelmesi Balin hakiki oldugunu gösterir.
- Sabit kalem (kusun kalem degil ucu islandigi zaman mor renk yazan) alin Bala uç kisimini daldirin sonra parmaginiza sürün renkli olarak çikiyorsa Bal karisiktir çikmiyorsa hakiki Baldir.
- Soguk havada donma yapmaz ise Bal sahtedir, Zeytin yaginin donmasi gibi kavanozun alt kisimlari donma yapar ise hakiki Baldir.
- Sahte Balin rengi biraz daha açiktir, normal Balin kokusu yoktur. Normal Balin kivami biraz daha katidir.
- Bali kasikla alip yere döktügünde sahte Bal uzayip resmen örümcek agi gibi havada uçar.
- Balin Donması durumunda ise, eski halini almasi için günese çikarilmasi veya kabiyla birlikte sicak suya konulmasi kafidir.
- Bal sekerle yapilan diger serbetlere nazaran çok daha fazla keskindir. Fazla yendigi zaman genizde hafif yanma yapiyorsa bu yediginiz gerçek Baldir.
- Balda hafif te olsa sekerden kaynakli alkol olmasi nedeni ile kibrit çöpü veya kagit üzerinde cizirdayarak yanar.
- Gerçek Bal, kekik, keven çiçeklerinin çesitlerine göre açik mor, sari, hafif kirmizi veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin degisik tonlarinda olabilir. Glikozlu Ballar ise açik cam renginde ve daha seffaf olur.
- Düzenli bir sekilde tüketildiginde gerçek Bal seker hastalarinda, seker degerini sadece birkaç puan artirir. Ancak ayni miktarda tüketilen glikozlu Bal seker hastalarini komaya dahi sokabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder