18 Aralık 2012 Salı

Hangi bal daha kalitelidir?

Hangi bal daha kalitelidir?
Balların kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen Ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. Çiçek Balı veya çam Balı daha kalitelidir şeklindeki bir yaklaşım yanlıştır. Balın tadı, kokusu veya rengine bakarak, kalite kriteri belirlemek doğru değildir. Balın kalitesi yani tamamen doğal ve sağlıklı olup olmadığı, sadece laboratuar analizleri ile tespit edilebilir. Ülkemizde kaliteli ban denince akla anzer Balı gelmektedir. Bununla birlikte şayet doğal olarak üretildiyse Hakkari karakovan Balı, siirt pervari karakovan Balı ve sivas'ın çiçek Balı kaliteli Ballar arasında sayılmaktadır. Sivas Suşehrinde üretilen bazı Ballarda yapılan analizler sonucunda anzer Balı kalitesine yakın sonuçlar elde edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder