24 Aralık 2012 Pazartesi

SAHTE BAL NEDİR ?

SAHTE BAL NEDİR ?
Allahın bize verdiği en önemli nimetlerden biride Baldır. Bal doğadaki bitkilerde ve çiçeklerde başlayıp soframızda biten, bitmesi gereken doğal bir üründür. Arılar tarafından miligram miligram toplanarak biz insanlara bir nimet olarak sunulmaktadır. Bu işe insan eli değdiği zaman sahte Bal ortaya çıkmaktadır
Birçok alanda sahtecilik yapılırken bundan Bal sektörüde nasibini almıştır. İnsanlar Baldan fayda, şifa beklerken Bal sağlıklarını tehdit eden bir gıda halini almıştır... Sahte Bal nedir sorusuna iki türüyle cevap veriyoruz. Birincisi hiç arı yüzü görmemiş tamamen glikoz veya fruktoz ile yapılan gıda boyasıyla ve esanslarla desteklenen (insanlar bu maddeleri kokuları sebebiyle çok tercih ediyor) ürünlerdir. İkincisi olarak ise arı tarafından bazı işlemlere girmiş şurup Balcılığıdır.
Bu sahte Ballar ise arılara şeker takviyesi ile veya tamamen şeker ile yaptırılan Ballardır. Bilhassa petek Balı yapmakta sıkça kullanılır. İkinci tür sahte Balı anlamak daha zordur çünkü arıların Bal keselerine girmesi yanıltıcılığını bir kat daha arttırmaktadır. Arı kesesine giren bu şeker burada değişime uğramakta ve arı tarafından çeşitli enzimlerle desteklenmektedir. Bu Ballar çiçek Balı diye satılmakta çünkü renginin açık olması ve çiçek Balının kristalize oluyor olması bu Balın inandırıcılığını arttırmaktadır.
Baldaki bir diğer tehlike ise bilinçsiz ilaçlama zamanlarıdır. Her hayvan hastalandığı gibi arıda hastalanmakta ve zamansız yapılan bu kimyasal ilaçlar Bala yansımaktadır. Bu tüketicinin sağlığını tehdit etmektedir. Kullanılan ilaçlar , boş peteklerin bozulmaması için kullanılan naftalin ve kristalize olan Balın doğru ısıda çözülmemesi direkt kanserojen bir hal almıştır ve insan için çok tehlikelidir. Peki sahte Bal nasıl anlaşılır?Sahte Balı anlamak zordur.
Kaldı ki tüketicinin anlaması daha da zordur. Ancak gıda boyası ile renk verilen glikoz belli bir süre sonra boyanın atmasıyla ortaya çıkar. Fakat şurup Balcılığı ise daha çok tecrübe ister, işte burada devreye biz girmekteyiz ve sizin için bizzat bu işi biz yapmaktayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder